Cap a on?

Cap a on?
CAP A ON????

diumenge, 20 de desembre del 2015

VALORACIÓ FINAL DEL PRÀCTICUM I


Han estat prop de tres mesos, el meu període de practiques, i he  assistit a les diferents sessions realitzades per la Federació Cooppel a un institut de Tarragona, Institut Martí i Franqués, dins de l’horari no formal del centre, i en l’horari formal he pogut observar unes xerrades a diferents aules, a l’hora de tutoria, analitzant i reflexionant sobre l’Orientació i l’acció tutorial del centre. Al llarg del d'aquest temps  he comprovat, experimentarti aprés  de les diferents tasques, obligacions  del psicopedagog. He après, sobretot, de la diversitat de l’alumnat, de les diferents necessitats que tenen cada un d’ells i de les seves famílies, de  l’esforç que fan per tirar endavant amb els seus fills, de l’instin de superació i la il·lusió que han ficat cadascun d’ells per solucionar els diferents reptes que se’ls posava davant, entre aquests podem trobar; entendre cada text, cada problema matemàtic i/o cada fórmula de física i química.

D’ altra banda, crec que la principal feina del psicopedagog en el context de les meves pràctiques ha estat la de  guiar, acompanyar i recolzar al grup d’alumnes i a les famílies en la superació de les seves necessitats. Durant aquest període, l’orientador ha hagut que tractar diferents temes i conflictes que han anat sorgint en el grup, en les diferents espais (OASIS –ETE): problemes de comportament, falta de motivació i interès, tractament de la interculturalitat, dificultats individuals i necessitats educatives especials (NEE).

Pel que fa  a les  necessitats educatives especials (NEE), l’orientador les ha intentat  tractar de manera  individual, sobretot amb un alumne en concret, aplicant les  tècniques i els mètodes adequats per la seva dificultat- necessitat, seguint això si, la mateixa línia de treball del departament d’Orientació i del Pla d’acció tutorial (PAT) de l’ institut. Els conflictes o dificultats sorgides a causa dels altres aspectes esmentats, diferents a les NEE, s’han anat tractant amb activitats i tècniques d’estudi motivadores intentant partir sempre dels interessos i de les individualitats  de l’alumnat i fent-ho en forma de joc lúdic cooperatiu, parlem sobretot del TALENT COOPPEL, i si feia falta també utilitzàvem altres tècniques d’estudi. Donant importància per damunt de tot a les dificultats sorgides a causa de l’actitud de l’alumnat, es tractava doncs de treballar mitjançant; la reflexió, el debat, el raonament i la conversa per tractar els conflictes sorgits.

És per tot el que he esmentat en els paràgrafs anteriors i tot el que he anat posant a les diferents entrades al blog que la valoració de les meves practiques és força positiva, tant pel meu aprenentatge com a futura psicopedagoga, com per el treball  desinteressat que es fa des d’aquesta federació (pel TALENT COOPPEL). He pogut assistir a diferents xerrades fetes per associacions que treballen de manera desinteressada per ajudar als altres. Ha estat molt enriquidor conèixer tot aquest ventall d’oportunitats que té la societat per demanar ajuda en cas de necessitat (entre d’altres he conegut psicòlegs, antropòlegs, infermers, etc, que treballen per ajudar en diferents situacions).

Ara ja toca pensar en la meva segona etapa de pràctiques (PRÀCTICUM II), de cara al proper semestre se que serà més dur ja que ara ja no es tracta d’observar i actuar en  alguna situació, sinó que hauré de treballar de manera directa,  intervenint  en tot moment. Tinc una barreja entre nervis, curiositat, i moltes ganes de començar de nou. En el meu proper projecte he de fer una proposta de futur, he d’ajudar a que el recurs del TALENT COOPPEL sigui més utilitzat. S’haurà de fer doncs  més difusió d’aquesta estratègia, entre l’equip de mestres que conforma el claustre, i entre les famílies de l’ Institut, per tal d’incentivar la participació i per poder gaudir aquesta nova iniciativa.
Abans d'acomiadar-me us deixo aquest enllaç, i que com diu la cançó que tinguem sort!!!
 

                                                            http://ofslides.com/storage/s2/prs/bb/86bd/730c300cf86e917433eea28877b3dd58.jpg

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada